some_text

Parohia Pogorârea Sfântului Duh Sfântul Nicolae Militari

Patriarhia Română – Arhiepiscopia Bucureştilor

Fiti atenti la mintea voastra. Nu o inrobiti cu nimic. Eu insumi regret ca am construit biserici, ca mi-am inrobit mintea cu multe griji si am impiedicat-o sa se roage. Fiti foarte atenti cu mintea voastra. Nu o impovarati cu tristetea si cu probleme inutile. Cand apa este curata si linistita, tu vezi pana-n adancime si poti observa chiar si o pietricica. La fel este si cu mintea. N-are importanta ca mintea scapa adesea departe de rugaciune si de cuvintele pe care le pronuntam, sa fim atenti ca noi sa nu ne imprastiem! Ea va reveni.

Mintea se aseamana cu un pui mic. El fuge incoace, fuge in colo, nu ramane aproape de mama lui care este legata de un loc. Dar cand a obosit, el revine sa se odihneasca si sa doarma la picioarele ei. In orice fel ar veni gandurile si orice ar face, ele sunt straine. Sa le infruntam atat cat putem si sa le izgonim! Nu trebuie sa ne mahnim din cauza lor. Sa fim foarte atenti la faptele noastre. Gandurile sunt straine, celalalt ni le sugereaza. Ele vor disparea.

Savurati viata duhovniceasca, nimic nu e mai dulce decat ea. Lupta este dura, dar incoronarea este odihnitoare. Iarna este grea, dar raiul este dulce. Fara lupta este imposibil de dobandit virtutile. Evitati vorbele desarte! In ce ma priveste, sunt preot de peste patruzeci de ani la Eghina si n-am luat masa la nimeni. Cand se insista, accept cel mult o cafea! Indrazneala, familiaritatea si libertatea prea mare slabesc rezistenta omului: ispititorul intra atunci incetisor in el si obisnuintele rele se instaleaza. Asa ca este bine sa pastrezi distanta.