some_text

Parohia Pogorârea Sfântului Duh Sfântul Nicolae Militari

Patriarhia Română – Arhiepiscopia Bucureştilor

Ce vrem sa facem?

Parohia “Pogorarea Sfantului Duh – Sfantul Nicolae – Militari” are in desfasurare un proiect de asistenta sociala prin care Biserica doreste sa vina in ajutorul comunitatii la modul cel mai concret. Dincolo de actul filantropic, necesitatea demararii acestui proiect rezulta din contextul social actual: numarul mare de consumatori de stupefiante din acest cartier (primul loc intre sectoarele capitalei), ocuparea la capacitate maxima a gradinitelor din sectorul 6 si absenta unui loc de petrecere a timpului de dupa scoala pentru copii, intr-un mod educativ.

Din ce se compune?

  • un altar de vara;
  • o gradinita.

Scurta descriere:

Gradinita pentru copii

In anul 2009 am inceput constructia unei gradinite in curtea bisericii noastre. Gradinita va funcţiona în colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale si ne dorim ca 150 de copii sa beneficieze de pe urma acestui proiect.

Acesta a pornit deoarece gradinitele de stat din sectorul 6 funcţionează la capacitate maximă, numărul de cereri depasind cu mult numărul de locuri disponibile.

Vrem ca in gradinita noastra sa reunim copii de diferite niveluri sociale, oferindu-le oportunitatea sa interactioneaze, sa se descopere unul pe altul, sa fie atenti la ceea ce ii apropie si nu la ceea ce ii departeaza, sa gaseasca interese comune, incurajand spiritul de colaborare.

Pana acum gradinita a fost ridicata cu fonduri venite de la Primaria sectorului 6, sponsori si oameni din parohie. Desi gradinita este in curs de constructie, in decembrie 2012 am reusit sa finalizam lucrarile la demisol. Acest lucru ne-a permis sa incepem activitatile educationale sub umbrela proiectului educational “Clubul de dupa scoala”.

Copiii, cu varste intre 3 si 18 ani, sunt indrumati si incurajati sa-si descopere si dezvolte talente si sa isi formeaze deprinderi utile prin cursuri de teatru, pian, chitara, desen, lectii de sah, dans, ore de limbi straine, matematica si chimie. Toate acestea sunt sustinute prin voluntariat de profesori sau persoane acreditate in respectivele domenii, care vin cu drag sa ajute copiii, impartasindu-le experienta lor profesionala.

Rolul si locul asezamantului in cartierul Militari:

In prezent, centrele apartinand Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 functioneaza la capacitate maxima, numarul de cereri excedand cu 600 numarul de locuri disponibile.
In acest context si totodata avand in vedere multitudinea si diversitatea informatiilor cu care sunt agasati zilnic copiii, biserica noastra isi doreste sa vina in ajutorul parintilor la modul cel mai concret: printr-o formare crestina autentica, ce nu va neglija insa nici conceptele moderne de educatie.

Stadiul constructiei – date tehnice:

Proiectul a fost initiat in septembrie 2009 iar finalizarea lui depinde strict de fluxul financiar pe care il putem atrage, investitia bazandu-se in mare majoritate pe donatii si sponsorizari.
Pana in momentul de fata am finalizat structura de beton a demisolului si a parterului. Pana cand planurile gradinitei vor prinde mai mult contur din punct de vedere financiar si totodata in urma cererilor venite din randul enoriasilor, consiliul parohial a decis ca intr-o prima etapa demisolul sa functioneze in regim after school. In acest scop depunem toate eforturile pentru a da cat mai repede in functiune acest spatiu si a putea veni in sprijinul primilor 30 de copilasi proveniti din familii nevoiase – cazuri sociale grave.
In prezent insa, lucrarile sunt oprite din lipsa acuta de fonduri. Urgenta imediata in acest sens ar viza finalizarea instalatiilor tehnico-sanitare ale acestui spatiu, lucrare estimata la cca. 20.000 RON.

Urmatoarele faze ale proiectului, la fel de urgente, ar include:

– parterul – zid de caramida plus finisaje exterioare;
– montarea unui acoperis – chiar si provizoriu – pentru conservarea cladirii pana la gasirea unui sponsor (mentionam faptul ca acoperisul a fost donat deja si a intrat in posesia noastra, insa pentru a-l putea monta, e nevoie de finalizarea structurii celor doua etaje).

Tot proiectul are la baza atat un plan architectonic, cat si un plan de structuri plus finisaje si izolatii care pot fi oferite spre consultare.

Parteneri sociali: Ministerul Culturii si Cultelor si Primaria Sectorului 6.

Cum ne puteti ajuta?

Daca doriti sa sprijiniti proiectul nostru printr-o donatie, o puteti face in contul:
RO48 RNCB 0069 1486 7448 0001
BCR – PAROHIA “POGORAREA SFANTULUI DUH MILITARI”
sau la pangarul bisericii.

Ajutorul poate fi acordat si sub forma de materiale – fiecare sac de ciment sau metru cub de caramida fiind binevenit. Materialele pot fi aduse si direct la biserica noastra, Str. Aleea Politehnicii, Nr. 7, Sector 6, Bucuresti sau ne putem ocupa noi de transport.

Pentru mai multe informatii, il puteti contacta pe parintele Visarion Alexa la numarul de telefon: 0744.483.905.